Vakantiegevoel

Na drie weken op de camping in Spanje, Italië of Frankrijk vond mijn vader het altijd wel weer genoeg geweest. Zelf had ik dan ook wel zin om weer naar huis te gaan. Mijn broertje vond alles prima. Alleen mijn moeder stond er anders in, die begon naarmate de terugreis naderde steeds ongelukkiger te kijken. Ze wilde het liefst nog drie weken blijven, of nog drie maanden, maar niet terug naar huis.

Laatst vroeg ik haar waar ‘m dat nou in zat, waarom ze nooit naar huis wilde. “Thuis moest alles weer. De was, boodschappen, koken en al die dingen”, was haar antwoord.

Dat rijmde helemaal met de antwoorden uit mijn vakantieonderzoek. In mijn blog Lang en ver schreef ik over de vraag Wat betekent vakantie voor jou? Dat was deel 1 van het onderzoek.

Deel 2 bestond uit de vraag  Wat mis je het meest als ‘het gewone leven’ weer begint?

Niets moeten, vrijheid, afwisseling in de dagen en het relaxte gevoel scoorden hoog. Met andere woorden: thuis is er een gevoel van steeds maar moeten, geen eigen keuzes kunnen maken, sleur en stress.

Bij veel mensen wijkt het fijne vakantiegevoel bij terugkomst al gauw voor het minder fijne ‘dagelijks leven gevoel’. Ik hoorde het afgelopen weekend nog op een feestje “Ik was op vakantie echt helemaal weg, maar toen ik op m’n werk kwam zat ik er meteen weer helemaal in. Alsof ik nooit was weggeweest”.

Er zijn ook mensen die het vakantiegevoel nog even vast kunnen houden. Zij zitten de eerste weken vol goede voornemens en gaan daar rigoureus mee aan de slag. Volhouden blijkt na een tijdje toch lastig en de sleur en stress winnen het uiteindelijk.

De groep die het goed voor elkaar heeft zijn zij die elke dag vakantie ervaren. En dat zijn niet per sé mensen die niet werken en daarom altijd vrij zijn (sterker nog, die ervaren vaak genoeg het tegenovergestelde). Deze mensen kiezen, in welke situatie dan ook, voor vrijheid. In denken, voelen en doen.

Dat kun je bereiken door er over te praten of op zoek te gaan naar inspiratie, maar de belangrijkste stappen zet je in het doen en ervaren dat het ook anders kan.

Niet door grootse rigoureuze verandering door te voeren, maar gewoon door kleine simpele acties creëer je het vakantiegevoel in je dagelijks leven.

En dan wordt het eigenlijk best leuk om na de vakantie weer naar huis te gaan.

___

Wat die kleine simpele acties kunnen zijn? Dat vind je in mijn #smsvakantieaandoeboek.

Benieuwd? Stuur me een bericht, dan krijg je het gratis en voor niets in je inbox.