Lang en ver

Ik zit op een bankje in de zon. Er staat een licht briesje. Naast mij zit een stel. Ze voeren een gesprek, in het Spaans als ik me niet vergis. Ik lees een boek en eet een ijsje.

Ik ben niet in Spanje, maar ´gewoon´ in het centrum van Rotterdam. En ook gewoon op dat bankje voelt het heel erg als vakantie.

Voor veel mensen staat vakantie gelijk aan weg, ver weg. En lang, minstens drie weken van huis en haard en liefst nog langer. Ik hoor het weleens “we gaan een weekje naar Zeeland, maar ja, dat is natuurlijk niet echt vakantie”. Dat intrigeert me. Wat is dan wel écht vakantie?

Nieuwsgierig als ik ben, besloot ik een onderzoekje te doen. Op social media vroeg ik mensen ‘Wat betekent vakantie voor jou?’. Wat kreeg ik veel reacties! De meest genoemde:

 • Zon
 • Zee en strand
 • Een boek lezen
 • Lekker eten
 • Uitrusten
 • Leuke (nieuwe) dingen doen
 • Quality time met partner/gezin/vrienden

En dit alles dus het liefst (ver) weg van huis. Een enkeling gaf zelfs aan dat het alleen vakantie is als ze buiten Europa gaat. Wow, daar schrok ik wel van.

Mijn vakantie vindt plaats in Rotterdam. Ik pas twee weken op het huis van vrienden. Terwijl zij in Frankrijk zitten zorg ik dat de boel niet leeggeroofd wordt, haal de brievenbus leeg en terwijl ik dit schrijf besef ik me dat er niet eens planten zijn om voor te zorgen. In de tuin staan er genoeg, maar die worden voorzien van een buitje dat af en toe valt. Lang leve de natuur.

foto lang en ver 2

De tuin, mijn boek en ik zijn goede vrienden geworden. Zat je afgelopen twee weken op kantoor, dan zul je denken: het was toch helemaal niet zulk mooi weer? Maar als je op ieder moment dat ‘ie schijnt naar buiten gaat, lijkt de zon er ineens veel vaker te zijn dan wanneer je binnen blijft.

Ik zit niet alleen in de tuin, ik ga er ook op uit. Met de fiets sta ik in een kwartiertje in het centrum van Rotterdam. Ik bezoek musea, struin wat rond, ontdek fijne plekjes, drink koffie op een terras, stap leuke winkeltjes binnen en geniet van alles wat ik zie, eet en meemaak.

Terug naar mijn onderzoek. Naast de voorwaarden die ik eerder noemde, kwamen de belangrijkste behoeften naar boven:

 • Ontspanning
 • Rust
 • Vrijheid
 • Avontuur
 • Genieten

Wat zie ik als ik die naast mijn eigen vakantie leg? Oké, er is geen zee en strand, maar ik ben wel volledig ontspannen, ik rust uit, heb alle vrijheid om te doen en laten wat ik wil, ga op ontdekkingstocht en geniet. En dat op een uurtje van huis (dat trouwens heel ver weg lijkt) en nog gratis ook!

Lang en ver is natuurlijk hartstikke leuk, maar is het nodig voor het vakantiegevoel? Ik denk dat het gaat om het doorbreken van routine. Net even op een andere plek zijn, andere dingen doen en anders kijken. En dat kan overal, misschien zelfs wel thuis in je dagelijks leven…

Meer daarover in een volgend blog. Nu ga ik eerst genieten van mijn laatste uren vakantie in Rotterdam. Met een boek en een ijsje!

___

Benieuwd naar m’n andere blogs? Je vindt ze hier!