De zomer in m’n bol

Het is zomer! Sinds een paar dagen officieel, maar hij was er dit jaar al veel eerder. Zoveel zon doet iets met mensen, ze zijn vrolijk en ontspannen. In gedachte is iedereen al op vakantie.

Veel gesprekken gaan dan ook over vakantie. En minstens zoveel over ná de vakantie. Die gesprekken starten met ontevredenheid, gevolgd door “maar na de vakantie ga ik echt…” Wat ze dan echt gaan doen is soms iets groots, zoals een andere baan zoeken, de smartphone de deur uit of iets kleiners, zoals echt een keer naar dat ene museum.

‘Na de vakantie’ lijkt een extra nieuwjaarsmoment, maar dan met ijs en witbier in plaats van oliebollen en champagne (ohja, minder eten en drinken is ook zo’n ‘ná de vakantie’ voornemen ?).

Een exacte datum (zoals 1 januari) is er niet, maar de meeste houden begin september aan als het einde van de vakantieperiode. Vanaf nu gerekend is dat nog zo’n 10 weken/2,5 maand/een vijfde van een jaar, waarin er dus weinig staat te gebeuren. Best een lange komkommertijd!

CIMG5703Als groot rustbepleiter ben ik zeker voor een paar maanden wat meer achterover leunen. Rust hoeft echter niet te betekenen dat je helemaal niks meer doet. Het is voor mij dé periode om voornemens waar ik eerder niet aan toe kwam vorm te geven.

Vorig jaar volgde ik vlak voor de vakantieperiode een coachopleiding en had ik het voornemen om met een oefenklant aan de slag te gaan. In eerste instantie dacht ik ‘dat komt wel na de vakantie’. Er had vast geen enkele potentiële oefenklant zin om in de zomer een traject met mij te doen…

Maar ik had het voornemen nú, mijn enthousiasme was niet te temmen, ik had zoveel zin om wat ik had geleerd in de praktijk te brengen, dus ging ik het toch proberen. Ik hoefde niet lang na te denken over wie mijn ideale oefenklant zou zijn. Toen ik haar benaderde, mailde ze meteen terug: ‘kom maar op’. Yes!

Ik zette oefeningen in elkaar op m’n balkon, bereidde de gesprekken voor in het park en de coachsessies deden we ’s ochtends op een rustig terras. Aangezien we het allebei niet zo druk hadden, kon een gesprek rustig een kwartier uitlopen als dat nodig was. Er was geen haast en stress. Ik had de tijd om stil te staan bij wat ik leerde uit de gesprekken.

In alle rust ontwikkelde ik me verder als coach. Ook mijn klant ontwikkelde zich. We brachten samen focus aan in haar leven en ze ging steeds meer haar eigen keuzes maken. Ik volg haar nog steeds en zie hoe ze doet wat bij haar past. Daar word ik zo blij van!

Bijna had ik dit alles gemist door te denken ‘dat komt na de vakantie wel’, terwijl tijdens de vakantie de mooiste dingen kunnen ontstaan. Lang leve de zomer!

______

Heb jij ook de zomer in je bol en zin om aan de slag te gaan met jouw voornemens? Check hier wat ik voor je kan betekenen.