Prioritijd

Daar heb ik echt geen tijd voor.

Tijd heb je ook niet, tijd máák je.  

IMG_1422 tijdZomaar een woordenwisseling die me aan het denken zette.

Hoe zou het zijn als je tijd kunt maken, als je gewoon een beetje extra kunt creëren? In veel overvolle levens wordt er gesnakt naar een paar uur per dag erbij. En dat is niet alleen van deze tijd. Doe Maar zong het begin jaren ’80 al:

Ze zeggen: “Er is haast geen tijd”
En hebben daarom altijd haast en spijt
Dat deze dag niet langer duren wou

Er is nog niemand geweest die heeft uitgevonden hoe we de dagen kunnen verlengen. Er gaat 24 uur in een dag, daar moeten we het mee doen. Het gegeven staat vast, hoe we ermee omgaan niet. Ik kies graag voor de positieve benadering en draai de gevleugelde uitspraak liever om: tijd maak je niet, tijd heb je.

Dat is goed nieuws toch? Je hebt tijd. Elke dag opnieuw weer 24 hele uren. Gratis en voor niets. Helemaal voor jou!

Maar waar komt die haast en spijt dan vandaan? Ik heb er gelukkig niet vaak last van, maar als ik het voel, weet ik maar al te goed waar het ‘m in zit: keuzes.

M’n keuzes baseer ik op mijn waarden. Wat voor mij belangrijk, of beter gezegd onmisbaar, is: vrijheid, spontaniteit, betrokkenheid, creativiteit en plezier. In mijn dagelijks leven betekent dat: niet teveel plannen, geen 40 uur per week werken, veel tijd besteden aan m’n vrienden, regelmatig in een museum, theater, film- of concertzaal zijn, spontane uitnodigingen aannemen en thuis blijven als ik behoefte heb aan rust.

Keuzes gaan gepaard met consequenties. Als ik niks plan zit ik soms ongewild alleen op de bank. Als ik wel plan, kan ik geen ja zeggen op een spontane uitnodiging. Als ik op mijn vaste yoga-avond naar een debat over cultuur ga, mis ik de les. Als ik er voor kies om op de baby van vrienden te passen, kan ik op dat moment geen blog schrijven. Kortom, als ik het één doe, kan ik het ander niet doen. Sinds ik die consequenties accepteer heb ik bijna nooit meer last van ‘geen tijd’.

Met een beetje creativiteit kom je trouwens wel een eind en kun je van ‘of’ soms best ‘en’ maken, zeker als je je beseft dat de volgende dag ook weer 24 uur heeft en die daarna ook. Om met de woorden van Doe Maar te spreken:

Wat ook een ander zegt
Er is tijd genoeg
Voor jou voor mij voor iedereen 

 ______

Over tijd, hoe je die indeelt, welke keuzes je maakt en hoe je die vervolgens ook naleeft valt natuurlijk nog veel meer te zeggen en te schrijven. Heb je er vragen over? Neem contact met me op.

Het nummer van Doe Maar vind je hier