Laat je geen verveling aanpraten

Zie jij ze ook continu voorbijkomen?

´Vijf manieren om je niet te vervelen´.

´Tien dingen die je binnen kunt doen´.

´Dit is het ideale moment om mijn boek te bestellen´.

En de meest voorkomende: ´ik heb in de afgelopen dagen een online cursus in elkaar gezet, die moet je echt kopen´.

De lijstjes met tips en aanbod om je niet te vervelen vliegen je om de oren deze dagen. Oh my, als ik die tips allemaal zou opvolgen, zou ik het tijdens mijn social detox drukker krijgen dan ooit. Met dingen die ik eigenlijk helemaal niet wil doen.

Vervelen, wat is dat?

Wie verveelt zich nog in deze wereld? Snakken we met z’n allen niet juist naar wat meer tijd voor de dingen waar we nooit aan toekomen? Of gewoonweg naar wat meer rust? En los daarvan: is het überhaupt wel zo dat we zeeën van tijd over gaan houden?

Dat laatste is voor mij niet aan de orde. Ik heb een beroep waarbij mijn werk, met een paar aanpassingen, zo goed als gewoon door kan gaan. Dit geldt natuurlijk lang niet voor alle zelfstandigen, maar ook als het reguliere werk on hold komt te staan, is er volgens mij genoeg te doen. Hoeveel mensen hoor ik niet verzuchten dat ze nooit eens tijd hebben om AAN hun bedrijf te werken in plaats van IN hun bedrijf?!

Creatieve chaos

Met name creatieve denkers en doeners (zoals de meesten in mijn klantenkring) hebben altijd wel iets te doen. Zij komen niet bij mij omdat ze zich vervelen, maar omdat ze niet meer weten wat ze aan moeten met de berg aan ideeën, plannen en activiteiten die ze in hun hoofd hebben. Voor hen is wat extra tijd een uitkomst. Die hebben echt geen tips of activiteiten nodig. Nu niet en nooit niet. Wel iets anders, maar daar kom ik later op.

Hoe is dat voor jou?

Kun je door? Of kun je echt niks aan werk doen? Ligt er geen enkel project op de plank? Ook dan heb je vast een lijst met dingen waar je nooit aan toekomt toch? En zo niet, dan komen die vanzelf, dat is het mooie aan je heel soms wel vervelen. Of je neemt gewoon wat extra rust, ook fijn. Waarom worden dan toch al die tips en dat aanbod op ons afgevuurd? Dat is niet omdat jij je zou vervelen, maar om een andere reden. Daarover misschien een andere keer.

Laat je geen verveling aanpraten

Lang verhaal kort: je hebt genoeg te doen! Daar heb je geen tips, nieuwe hobby’s of cursussen voor nodig. Het is alleen even anders nu en dat vraagt iets anders van jezelf. Je agenda is leeg, de structuur is weg. Dat kan best overweldigend zijn, want waar begin je dan? Hoe zorg je ervoor dat je straks je tijd niet hebt verdaan met eindeloos Netflixen (tenzij dat hoog op je lijstje staat, maar geloof me, na een paar dagen begint dat ook vies te voelen), maar aan de slag bent gegaan met de plannen en ideeën waar je enthousiast van wordt?

Hoe dan?

Zet het eens voor jezelf op een rij: wat zou ík graag willen doen? In plaats van wat een ander vindt dat jij zou moeten doen. Dat weet je namelijk best, heb je geen tips voor nodig. Maak een overzicht, Prioriteer, structureer en ga aan de slag. Dit geldt niet alleen voor de komende periode, maar voor altijd. We komen vaak genoeg niet toe aan de dingen die we belangrijk vinden, omdat we onze prioriteiten niet scherp hebben en er veel tijd verloren gaat aan andere dingen.

Even sparren?

Vind je het lastig om overzicht te krijgen? Heb je hulp nodig bij het prioriteren en structureren? Laat het me weten. Ik spar graag met je om wat overzicht te creëren en je een duwtje in de goede richting te geven (online natuurlijk).

Als betrokken sparringpartner stel ik vragen, help je inzien wat er mogelijk is en zorg ervoor dat je in actie komt. Vind ik belangrijk, dus daar maak ik de komende weken (en ook daarna) tijd voor.