Het moment om in te grijpen

We kennen het allemaal wel. Je begint heel enthousiast aan iets, maar op zeker moment begin je eraan te twijfelen. Is dit wel wat ik moet doen? Word ik er nog wel blij van? Levert het op wat ik beoogd had?

Dan is de vraag: wanneer stuur je bij? Na een slechte dag? Als het even niet lekker loopt? Wanneer je kritiek krijgt? Of als je niet meteen resultaat ziet?

Regie

Vooropgesteld: reflecteren, kritisch zijn, snel kunnen schakelen en ingrijpen als dat nodig is, is hartstikke goed. Regie houden is key. Maar wat gebeurt er als je te snel conclusies trekt? Als je steeds stopt als het ook maar even wankelt en je keer op keer een andere koers gaat varen en aan iets nieuws begint?

Dat wordt paniekvoetbal. Er ontstaat onrust, chaos. Ingrijpen heeft dan weinig meer met regie te maken. En je bouwt ook nog eens nergens aan (dit geldt overigens niet alleen in een werksetting, maar ook privé).

Het moment om in te grijpen

De dingen mogen een kans krijgen, je mag ze even op hun beloop laten en afwachten wat er gebeurt. Begin bewust aan iets, doe dat een tijdje en reflecteer er op gezette tijden op. Neem vervolgens je acties en resultaten onder de loep, analyseer eerlijk, met gepaste afstand en besluit op basis daarvan hoe verder.

Soms blijkt het helemaal niet aan jou te liggen, maar aan de omstandigheden. Of hoef je maar iets heel kleins aan te passen om weer met frisse moed door te gaan. Als je het al weg hebt gegooid kan dat niet meer.

En tja, soms is koers wijzigen en afscheid nemen van waar je aan begonnen was wel de juiste optie, doormodderen met iets dat echt niet werkt is zonde. Bedenk daarbij wel dat het zoveel fijner is om die keuze te maken vanuit rust en op basis van de juiste redenen en met het juist gevoel. Haastige spoed is zelden goed.

Stevige basis

Door de dingen een kans te geven, op gezette tijden te reflecteren en in alle rust besluiten te nemen, creëer je een steady basis van waaruit je vol vertrouwen kunt experimenteren wat je maar wilt. Zonder de regie te verliezen.

Wil je ook werken aan een stevige basis? Ik doe dat graag met jou! Neem contact met me op, dan licht ik je in over de mogelijkheden.