Ik heb het nog nooit gedaan

Ook dokters zijn soms ziek. Dat bleek toen ik afgelopen week een afspraak met de mijne probeerde te maken. ‘Er is wel een waarnemer’, zei de assistent, ‘ik kan hem vragen of hij u kan helpen’. ‘Graag’, zei ik. Ik ben niet zo gehecht aan mijn vaste arts, als ik maar geholpen word en graag op korte termijn. Ze zette me in de wacht om met hem te overleggen. Binnen een minuut kreeg ik haar weer aan de lijn. ´De waarnemer heeft het nog nooit gedaan, dus dat doet hij liever niet´.

Of ik het erg vond om dan iets langer te wachten? Absoluut niet, ik was alleen maar blij dat deze arts niet overmoedig raakte en dacht: ach, hoe moeilijk kan het zijn?

Tot zover denk ik dat veel mensen het met me eens zullen zijn. Het is namelijk niet niks als een arts een ingreep gaat doen waar hij weinig tot geen ervaring mee heeft, toch?

Dus ik denk dat ik het wel kan
Maar waarom word ik dan doodgegooid met de quote “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”? Een quote die overigens niet eens van Pippi Langkous is. Pippi zei wel iets soortgelijks, maar was toch net wat wijzer dan dit.

“Ja maar Pippi”, zei Tommy, “je kunt toch niet pianospelen?”
“Hoe kan ik dat nou weten, als ik het nog nooit geprobeerd heb”

En dat klopt natuurlijk. Als je het niet probeert, dan weet je het niet. Van sommige dingen kun je door de ervaring die je hebt wel vermoeden dat je het kunt of juist niet kunt. Vermoed je van wel, dan kan proberen dat bevestigen of weerleggen.

So far, so good, maar moet je alles willen proberen? Kun je ook gewoon tevreden zijn met waar je goed in bent en het daarbij houden? Hoeveel rust zou dat je geven? Uiteraard is er niks tegen jezelf ontwikkelen en dingen ontdekken, maar moet dat steeds iets nieuws zijn? Hoe goed kun je worden in je vak als je je vooral daarin verdiept en ontwikkelt in plaats van steeds iets anders? Denk daar eens over na, wow!

Onbevangen of hoogmoedig?
Mocht je toch nieuwe dingen willen doen, is dat natuurlijk helemaal prima, maar ga er dan onderzoekend in. Lees erover, bevraag mensen, neem les, probeer het eens op kleine schaal uit. Experimenteer in situaties waarin het geen kwaad kan. Begrijp me niet verkeerd, het is niet nodig je té bescheiden op te stellen, wees vooral onbevangen, maar niet hoogmoedig.

Als een klant vraagt of je iets kunt wat je nog nooit gedaan hebt, is het helemaal prima om te zeggen: ‘dat heb ik nog nooit gedaan, dus dat weet ik niet, maar ik verwijs je graag door naar die en die, een topper op dat gebied’. Want jij wilt toch ook dat mensen naar jou doorverwijzen om waar jij goed in bent? En zeg nou zelf, hoe fijn vind jij het idee dat een dokter een ingreep bij je doet die hij nog nooit heeft gedaan?