Relaxed op vakantie

Hoe zorg je ervoor dat je relaxed op vakantie gaat? Nou, dat ligt er dus maar net aan.

Welk type ben jij?
Ben je het ‘deadline, deadline, deadline, deadline, springt in de auto of op het vliegtuig en beseft aan het strand pas dat ‘ie vakantie heeft’ type? Of ben je meer het type ‘bouwt het werk rustig af en de vakantie rustig op’?

Ik voel die eerste af en toe best wel even de kop opsteken, dan zegt zo’n stemmetje ‘als je dit nog even doet en dat nog even doet en oh, wat zou het relaxed zijn als dat ook af was’.

Gek eigenlijk, dat we de vakantie als een soort deadline beschouwen. Alsof de wereld daarna niet meer bestaat. Dubbel gek, want als ‘ie niet meer zou bestaan, zouden we al helemaal geen haast hoeven maken.

Weet niet hoe het met jou zit, maar van al dat haasten krijg ik een beetje stress en word ik moe. Voor ik het weet ben ik zo hard gegaan, dat ik de eerste dagen van de vakantie alleen maar zit uit te hijgen van de eindsprint.
Ik word daar niet blij van en dus heb ik jaren geleden al toegegeven dat ik toch meer het andere type ben.

Zachte landing
Een week geleden had ik mijn laatste skypesessie met een coachklant, stuurde ik het laatste terugblikverhaal op en deed ik wat administratie. Vandaag check ik nog even of ik niet iets over het hoofd heb gezien. Dan ben ik klaar met alles wat echt moet.

I know, klinkt nog steeds als deadlines halen en dan wegwezen, maar nee, ik heb nóg een week om langzaam naar mijn vakantie toe te werken. Een week waarin ik vast nog wel ga werken, maar waarin het niet hoeft. Een week waarin m’n agenda leeg is en de dagen zich pas op de dag zelf vullen. De leuke dingen gaan voor, als er ruimte (en zin in) werken is, wordt er gewerkt. Hallo vakantiegevoel!

‘Ja, jij hebt makkelijk praten als ondernemer’. Snap dat je dat denkt, maar ook toen ik nog op een kantoor werkte, probeerde ik altijd rustig in de vakantiemodus te komen. Dat betekende: er een goede planning op nahouden, zorgen dat er in de laatste week geen nieuw werk bijkwam (of dat inplannen voor na de vakantie) en nooit de dag nadat ik de deur van kantoor dichttrok (of de draaideur doorging) op reis gaan. Altijd eerst nog een dag of twee thuis aanrommelen. Bij terugkomst idem dito, weer even de tijd nemen om te landen.

Goed of fout?
Laptop dichtklappen, koffer pakken en wegwezen heeft ook zo z’n voordelen. Als je type ‘weg is weg, nergens meer aan denken’ bent, heb je die overgang misschien wel helemaal niet nodig. En als je van lang en ver op vakantie gaan houdt, wil je waarschijnlijk geen dag verspillen aan thuis lummelen.

Maar krijg je stress van al die deadlines, ben je niet te genieten tijdens de laatste loodjes en ben je de eerste week van je vakantie bekaf? Dan is het misschien toch handig om je pré-vakantiegedrag eens onder de loep te nemen.

Zelfde geldt voor als je jezelf met man en macht rustig aan het houden bent terwijl je diep van binnen eigenlijk staat te springen om toch dat ene project nog even af te maken. Blijft het de hele vakantie door je hoofd spoken waardoor het toch net even niet zo relaxed is? Ook dan is een goed gesprek met jezelf (of met een ander) misschien een goed idee.

Er is geen goed of fout. Als je maar weet wat bij jou past en hoe je daar je gedrag op aan kunt passen.

Matcht hoe jij bent helemaal met hoe je doet? Lekker bezig. Fijne vakantie!

______________________________________________________________________________

Heb jij het gevoel dat er iets wringt en wil je daar een keer over sparren? Dat kan, ik help je graag! 

Lijkt het je heerlijk om ook buiten de vakanties om meer vakantiegevoel te ervaren? Dan is mijn #altijdvakantiegevoel inspiratieboek misschien wel wat voor jou. Staat vol met makkelijk toepasbare tips voor meer vakantiegevoel in je dagelijks leven.

Interesse in mijn inspiratieboek of wil je een keer sparren? Neem contact met me op. En ja, de oplettende lezer heeft al door dat je daar deze week nog een reactie op kunt verwachten. Daarna ff twee weken niet. Begin september ben ik er weer.