Winterslaap

Een nieuw jaar, een frisse start. Iedereen heeft er ‘SUPERVEEL zin in’ als ik social media mag geloven. Ik lees euforische berichten zoals ‘2018 kom maar op’, en ´Dit wordt mijn jaar’. En dan heb ik het nog niet over alle goede voornemens die ook voorbijkomen.

Het grote 2018-plan lag bij veel mensen vorig jaar al klaar. De kerstvakantie deed dienst als planfase, zodat er bij aanvang van het nieuwe jaar meteen van start kon worden gegaan. Oké, oké, 1 januari mocht er nog wel brak op de bank gelegen worden, maar op 2 januari was het toch echt wel tijd om te gaaaaaaaan.

Voor mij voelt dat hele ‘gaan, gaan, gaan’ in januari een beetje tegennatuurlijk. Het is donker, koud en nat, de bomen zijn kaal, de dieren doen een winterslaap. En wij mensen? Wij vinden dat we als een malle van alles moeten gaan ondernemen, want het nieuwe jaar is begonnen! Hallo!

Magisch dat een datum, die toch vooral symbolisch is, zoveel teweeg kan brengen. Zou de uitvinder van de jaarwisseling dat ooit zo bedacht hebben? Een universeel ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’ idee?

Als ik hem of haar was geweest had ik het net even anders aangepakt. Ik had de jaarwisseling aan het begin van de lente gepland, wanneer de natuur ook vindt dat er een nieuw begin aanbreekt. Maar ik was er niet bij toen dit besluit genomen werd en zo makkelijk valt het niet te veranderen, dus ik zal een manier moeten vinden om ermee te dealen.

Dit alles bedacht ik, omdat ook ik (ik geef het eerlijk toe) het beeld had dat ik in 2018 een vliegende start zou maken. Weliswaar pas vanaf 8 januari, want de kerstvakantie was toch echt gewoon vakantie, maar daarna zou ik wel flink aan de slag gaan met het maken van plannen en het ondernemen van allerlei acties. Bleef dat even uit. De hyperdepiepnieuwejaarsenergie zat er bij mij niet in. En toen ik daar op het dieptepunt (yep, ik deed dit jaar voor het eerst echt mee aan Blue Monday) m’n gedachten eens over liet gaan, besefte ik me dat het dus ook best logisch is.

Er is niets mis met wat gas terugnemen in de winter, wat meer met de seizoenen leven. Sterker nog, er zijn hele boeken over volgeschreven. Wat mij betreft snijdt het wel hout.

En dus start ik dit jaar gewoon langzaam op. In januari hoef ik niet zoveel en mag ik ieder moment dat ik wil onder een dekentje op de bank kruipen. Met die toestemming zit ik er veel en is het er fijn. Doordat ik daar rustig zit, ben ik me bewust van hoe ik me voel en waar ik behoefte aan heb. Dat is niet alléén maar onder die deken zitten. Af en toe (en de frequentie stijgt!) heb ik ook gewoon zin om wel naar buiten te gaan, dingen te ondernemen en inspiratie op te doen. En dat doe ik dan. Zo keer ik langzaamaan weer terug naar het energielevel dat nodig is om te ondernemen. Alles op z’n tijd, alles in m’n eigen tempo.

Waarom zou ik me haasten? Een frisse start maken kan op elk moment. Ik merk vanzelf wanneer het zover is, wanneer ik er SUPERVEEL zin in heb!

_____________

Wil jij hulp bij het maken van een frisse start? Neem contact met me op! Daarvoor kom ik met veel plezier onder m’n dekentje vandaan 🙂