Duurt lang! Wat als het niet met een quick fix op te lossen valt?


Wat duurt het lang ? Was het maar alvast voorbij. Helaas, dat zit er voorlopig ff niet in. Dit gaat nog een tijd duren. Dat is niet leuk, doet pijn en heeft allerlei gevolgen die we niet kunnen overzien, I know. Word ik ook helemaal niet blij van. We hoopten op een sprintje, maar zijn in een duurloop terecht gekomen en dat voelen we. 

Waarom zo’n duurloop zo lastig is, even de kiezen op elkaar zetten niet werkt én wat je dan wel kunt doen? Een artikel dat je in eerste instantie misschien niet zo vrolijk stemt, maar uiteindelijk een peptalk blijkt te zijn. 

Als de nieuwigheid eraf is 

We zijn ruim vijf weken verder en iedereen loopt tegen uitdagingen aan in deze extreme situatie. De praktische uitdagingen waren misschien even leuk en we maakten er dan ook het beste van (“Oh, wat grappig dat we op afstand toch kunnen borrelen”, “Zo fijn dat ik nu in joggingbroek kan vergaderen” en “Een bron van creativiteit, zo’n crisis”), maar nu we wat verder zijn, heeft het voor het gros van de mensen zo langzaamaan lang genoeg geduurd. De nieuwigheid is eraf en de echte uitdaging komt om de hoek kijken. We beginnen steeds meer te voelen dat ons uithoudingsvermogen flink wordt getest. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jou zit, maar met dat uithoudingsvermogen is het bij veel mensen simpelweg niet zo best gesteld.   

Extreme situatie of eigenlijk gewoon normaal? 

Is dit nieuw? Nee. Ligt het aan de situatie? Nee. De oplettende kijker zag wat er nu gebeurt ook al in het ‘ gewoneleven gebeuren. Waarom valt het nu dan veel meer op? Extreme situaties vergroten uit en leggen (soms pijnlijk) bloot wat er altijd al was. Ik kan een hele waslijst maken van dingen die ik al zag en nu uitvergroot zie, doe ik niet. Ik blijf even bij het uithoudingsvermogen, de duurloop. 

Alles wat je wenst binnen handbereik 

Dat veel mensen daar niet goed in zijn, heeft één groep al jaren door en profiteert daar dan ook flink van. Over wie ik ik het heb? Yep, de goeroes en (business)coaches die je beloven dat je al je problemen met een quick fix kunt oplossen. Na het lezen van hun boek, het doorlopen van hun online course of het volgen van hun webinar ga je binnen no time, met minimale inspanning, je omzet verdubbelen, extreem gelukkig worden of wat je verder maar wenst bereiken 

Gouden bergen voor welke prijs?

De quick fix. Weinig moeite, extreem resultaat. Gouden bergen voor iedereen. Ook, of juist voor degene die geen zin heeft om lang vol te houden, maar het wel op kan brengen om heel even z’n best te doen (een paar uur, een paar weken of een paar maanden op z’n hoogst) én natuurlijk flink wil betalen. Want met geld kan er een hoop (uiteraard ben ik hier ook weleens ingetrapt, want jeetje, wat kunnen sommige van die lui toch goed verkopen) 

Maar je voelt ‘m al aankomen: zo werkt het niet. Een quick fix werkt zelden, het is geen kwestie van kort de kiezen op elkaar en voila, gefixt. Niet in je bedrijf, niet in je werk, je relatie, of je leven. “Normaalniet en nu ook niet. 

Wat als de quick fix niet werkt? 

Heb ik dan alleen maar slecht nieuws voor je? Nee hoor. Het komt goed, echt waar. Je moet er alleen wel wat voor doen. Wat dan? Consistent bouwen, afmaken waar je aan begonnen was en niet het bijltje erbij neergooien als resultaten niet meteen komen. Vruchten moeten langzaam rijpen voordat je ze kunt plukken

Dus: weet waar je het voor doet, zoek uit welke manier voor jou werkt en zet door. Het kan even duren, maar uiteindelijk komt het allemaal wel goed. Voor welke uitdaging je ook staat. Dat kun je best. Let maar op.