Moe, maar voldaan

Nieuwe dingen zijn leuk! Tegelijk kan het onbekende ook heel spannend zijn en ervoor zorgen dat je terugdeinst en er nooit aan begint. Of je duikt juist in één keer keihard in het diepe en knalt met je hoofd op de bodem om er vervolgens met een trauma vanaf te komen.

Het kan ook anders. Tweejarige peuters weten dat soms beter dan wij.

Knuffelen?
“Ga anders maar even met Marcella knuffelen.”

Ik heb een vriendin op bezoek met haar zoontje van twee. Een ontzettende knuffelkont die het grootste deel van ons gesprek bij z´n moeder om haar nek hangt.

Als ze hem het voorstel doet om met mij te gaan knuffelen in plaats van met haar, denk ik ´zoals het er nu uit ziet, gaat ‘ie dat nooit doen´ en inderdaad, hij blijft naast z´n moeder zitten. Helemaal prima.

Niet veel later staat hij op van de bank, blijft daar even staan en gaat weer zitten.

Vervolgens staat hij op, slaat z´n handen voor z´n ogen en loopt twee passen mijn kant op. Dan klimt hij snel weer bij z´n moeder op schoot.

Dit ritueel herhaalt zich een paar keer, totdat we aan hem vragen wat hij wil. “Knuffelen”, antwoordt hij “Met Marcella?”, vraagt zijn moeder. Hij knikt. “Gezellig”, zeg ik. Ik lach hem bemoedigend toe en laat hem verder.

Daarna volgt een paar passen in mijn richting zonder handen voor z’n ogen. Hij komt bij me staan. “Wil je naast me zitten?”, vraag ik. Het antwoord is ja en uiteindelijk kruipt ‘ie naast me op de bank en hangt tegen me aan. Ik sla m’n arm om hem heen en ik kijk hem aan. Grote grijns, trots hoofd.

Stretchen
Het lefgedrag duurt niet lang, maar hij heeft het toch maar mooi gedaan. Hij heeft bepaald wat hij wilde en heeft daar in zijn eigen tempo naartoe gewerkt.

Vlak nadat ze weg zijn, krijg ik een foto toegestuurd van een slapend kind. Onderweg naar huis achterop de fiets al ingedommeld.

Ik snap dat wel. Je comfortzone stretchen kost energie. Ook als je het stap voor stap doet, maar de voldoening maakt wel dat je heerlijk slaapt.
____
Wil jij altijd in één keer resultaat? Vind je het moeilijk om je doelen in kleine stapjes op te breken? Ik denk graag met je mee over hoe jij op een relaxte manier je doelen behaalt en je comfortzone kunt stretchen.