Spelen is serious business

‘In 2017 mocht ik spelen’. En hoe! Toen ze hoorde dat haar contract niet werd verlengd was Brechje boos, heel boos. Gelukkig ging die boosheid gauw over en richtte ze haar blik op de mogelijkheden die deze vrijheid haar bood. Ze had uitgerekend dat ze een half jaar vooruit kon en in die tijd stond ze zichzelf toe om te experimenteren, ze ging uitproberen hoe het is om ondernemer te zijn.

Om van dat voornemen echt iets te maken, besloot ze een businesscoach in de arm te nemen. Een goede stok achter de deur,  want ja, als er een Skypeafspraak met je coach voor de deur staat, zorg je wel dat je hebt gedaan wat er is afgesproken.

Met deze begeleiding ging Brechje aan de slag. Ze gaf haar eerste webinar (waarna er vele volgden), schreef blogs en een e-book, ontwikkelde een challenge en gaf pilottrainingen.

Allemaal nieuw, allemaal spannend. Het idee dat ze mocht spelen en dat er niet teveel van afhing hielp. De stok achter de deur hielp ook. Daarnaast zocht ze support bij andere ondernemers die met haar meedachten en in haar geloofden. Maar uiteindelijk lukte het haar vooral door zich bij iedere uitdaging te laten leiden door ‘vet, dat wil ik!’, in plaats van ‘shit, dit is te spannend’. En iedere keer als ze weer een drempel over ging, bedacht ze ‘wauw, dit kan ik!’.

Iedere ‘wauw, dit kan ik’ vierde ze. Niet per sé door iedere keer champagne te drinken of grote cadeaus voor zichzelf te kopen, maar door stil te staan en bewust te genieten. ‘Dit interview is ook vieren’, zegt Brechje. En zo voelt het ook, het is een voorrecht om met haar mee te mogen genieten.

De grootste overwinning die Brechje geboekt heeft is misschien wel het feit dat ze zonder al te veel gene is gaan staan voor wie ze is en wat ze doet. Van iemand die altijd gewend was om op de achtergrond te blijven en de boel een beetje te overzien, liet Brechje zich stukje bij beetje steeds meer zien. Het voelde erg onwennig om in het middelpunt te staan, maar inmiddels gaat het haar goed af. Oefening baart kunst. ‘Het eerste webinar gaf ik met rode vlekken in m’n nek, het tweede was ook nog spannend, maar nu vind ik het hartstikke leuk en draai ik er m’n hand niet meer voor om’ (zie ook de foto waarop Brechje klaar zit voor een webinar).

‘Vroeger dacht ik altijd dat ik mensen tot last was als ik in de belangstelling zou gaan staan, maar niks is minder waar, ik heb juist heel veel te bieden’. Ze zegt nu ook ‘gewoon’ dat ze expert is. ‘Ieder ander met zoveel kennis en kunde in een bepaald vakgebied zou ik een expert noemen, dus waarom mezelf niet?’.

Het label expert draagt ze met recht. Op het gebied van psychomotorische therapie weet ze ontzettend veel. Met die kennis en alle ervaring die ze afgelopen jaar heeft opgedaan als ondernemer, start ze in 2018 een nieuw avontuur. Wat dat precies is, is nu nog even geheim, maar  wordt heel binnenkort onthuld. Het wordt een grote stap, van bedrijfje naar bedrijf. Serious business, maar niet te serious, ze blijft spelen.

______

Wil jij ook samen met mij terugblikken op 2017 en/of vooruitkijken naar 2018? Dat kan (met of zonder publicatie)! Neem gerust contact met me op, dan vertel ik je wat er mogelijk is!

Zichtbaarheid is ook voor mij een thema. Hoe ik daarmee omga lees je hier.