Op koers

Op de vraag waarom Jeroen dit interview graag wil doen, zegt hij: “het is een roerig jaar geweest waarin ik hard aan mezelf heb gewerkt. Ik ben benieuwd wat er veranderd is. Omdat het zo’n geleidelijk proces is, zie je het eigenlijk pas als je terugblikt.” En daar heeft hij gelijk in, vaak zie je het achteraf pas, dus daar zitten we dan aan de start van 2019 bij Jeroen thuis aan de eettafel terwijl hij honderduit vertelt over een roerige tijd.

Eventyr
Het mooiste van 2018? Daar hoeft hij niet lang over na te denken: de zomervakantie met zijn twee kinderen. Ze kennis laten maken met nieuwe dingen, met al het moois dat de wereld te bieden heeft, vindt hij belangrijk. Wel even een dingetje, als alleenstaande vader. Hij had kunnen kiezen voor een vakantie op de camping in Frankrijk, maar hij koos voor avontuur en reed met een vijf- en een zevenjarige naar Noorwegen om daar onder andere met ze te hiken.

“De vakantie naar Noorwegen was misschien wel de meest bewuste keuze van het jaar.”

Jeroen wilde graag bewijzen dat het kon, aan zichzelf en aan de kinderen. Even naar Noorwegen met de auto en de ferry is natuurlijk niet niks. Ook voor ouders die samen met twee kinderen op vakantie gaan, is het een hele uitdaging om het rustig te houden op de achterbank, maar Jeroen kreeg het voor elkaar. Niet door de iPad in te zetten, maar door met z’n drieën het ene avontuurlijke luisterboek na het andere te verslinden. Pippi Langkous en De kleine kapitein werden inspiratiebronnen voor alle drie.

Het was een topvakantie, een belangrijke ervaring die veel vertrouwen gaf: het komt wel goed, ook in de nieuwe situatie kunnen we het leuk hebben. Het leven stopt niet na een scheiding.

Zekerheid kwijt
Want dat gebeurde er een jaar eerder. Halverwege 2017 kreeg Jeroen een burn out en ook rond die tijd kondigde zijn vrouw aan dat ze wilde scheiden. En zo geschiedde. Deze twee events zorgden ervoor dat hij besefte dat het anders moest. Maar hoe dan?

Hulp vragen, meteen. Via de huisarts kreeg hij psychologische hulp en via een tip van zijn zus kwam hij op het spoor van de opleiding Creative Consciousness. De tweede helft van 2017 kwam in het teken te staan van het afwikkelen van een heel aantal zaken en tegelijk zijn leven weer op de rails krijgen. Wat Jeroen daaronder verstaat?  “De situatie accepteren zoals die is en niet blijven hangen in zelfmedelijden. Een nieuwe richting kiezen en de controle terugkrijgen over het leven.”

Ironisch genoeg was Jeroen altijd bezig met zekerheden inbouwen en juist daardoor vielen alle zekerheden weg. Alles moest goed en perfect zijn, zodat het zijn vrouw en kinderen aan niets zou ontbreken. Het perfecte plaatje, daar werkte hij heel hard voor. Het leven was moeten in plaats van willen geworden, dat brak hem op.

Ennnn actie!
Zoals gezegd kwam Jeroen in actie. Op naar de leukere versie van zichzelf en zijn leven. Weer grip krijgen, maar dan nu op een bewuste en leuke manier, vanuit een bepaald verlangen en niet vanuit angst.

De cursus Creative Consciousness was voor hem een eerste kennismaking met teruggaan naar jezelf. Door meer naar binnen te keren, kreeg hij een breder perspectief. Hij ontwikkelende de vaardigheid om met afstand naar zichzelf en de situatie te kijken. Enerzijds leerde Jeroen te accepteren, werd milder en omarmde het mantra ‘het is wat het is’. Anderzijds leerde hij dat hij altijd een keuze heeft, zo niet voor de situatie, dan wel hoe je er mee omgaat.

Ruimte door kaders
Bewust keuzes maken, dat werd het voor 2018. Waar eerder de dingen onbewust op zijn pad kwamen, heeft hij nu de regie. Zijn absolute drijfveer, zijn kinderen een stabiele basis bieden, is niet veranderd, maar hoe die basis te bieden en wat daarin leidend is, is wel veranderd.

Als Jeroen zijn aantekeningen van begin 2018 erbij pakt, zien we een mindmap waar bij alle thema’s rust, reinheid en regelmaat de boventoon voeren. De stabiele basis spat ervan af.

De scheiding, het co- ouderschap en zijn werk nemen veel tijd in beslag, vooral in praktische zin.

“De dagelijkse praktijk slokt je makkelijk op. Daarnaast is er een lange termijn en die twee combineren is best lastig.”

Structuur, vaste momenten voor meditatie, doelen stellen, routines inbouwen, inzichten invlechten en blijven leren zorgen ervoor dat het hem lukt. Hij weet alles te managen én ruimte voor zichzelf te creëren. De doelen die hij begin 2018 stelde waren voor de lange termijn (2021), maar hij is al een heel eind op stoom. Door bewust te leven, houdt hij onbewust koers.

 

Evalueren
Natuurlijk is hij ook nog weleens eens boos. Op de situatie en op zichzelf, maar hij kan het zichzelf vergeven, hij is milder geworden.

Begin 2018 koos Jeroen er bewust voor om ‘positief zijn’ als doel op te schrijven. Dat oefende hij door elke dag op te schrijven wat hij had gedaan en dat te waarderen met plussen en minnen. Als hij wat dingen voorleest waar een plus bij staat, zijn het vooral de kleine dingen die waarde hebben, zoals een gezonde maaltijd koken of een avond met zijn kinderen die rustig verliep. Dit ritueel dagelijks doen, zorgt ervoor dat hij niet wordt meegesleept op een dag. Zo ontstaat er voldoende afstand om te zien wat er gebeurd is en wat goed ging. Dat brengt hem in een positieve flow.

Door het terugkijken, kan hij ook in het moment rustiger zijn. Als hij eerder iets niet begreep, niet snapte waarom het gebeurde, kon hem dat een ongemakkelijk en gefrustreerd gevoel geven. Inmiddels weet hij dat ieder moment z’n waarde kan hebben, dat dingen achteraf best logisch lijken te zijn.

“Linksom of rechtsom heeft alles zin, zelfs de ergste dingen, want wat als dit allemaal niet was gebeurd?”

In het nu is het altijd goed
Als dit allemaal niet was gebeurd, had hij misschien wel niet zoveel nieuws geleerd. Na het doen van een aantal cursussen in 2017, leerde Jeroen in 2018 gretig verder. De zelfhulpindustrie verdiende goed aan hem. Hij las veel boeken (de halve week zonder kinderen, heeft ook z’n voordelen) en vergeleek de diverse inzichten met elkaar om vervolgens zijn eigen conclusies te trekken. Eén van de belangrijkste: in het nu is het wat het is en dat is altijd goed.

Staat dat hier en nu dan niet haaks op al die doelen en structuren? Beperkt dat niet je creativiteit en spontaniteit? Juist niet! Door te weten welk pad je bewandelt is er ruimte om op dat pad goed om je heen te kijken. En dan kun je de mooiste dingen tegenkomen.

“Het is wonderlijk hoe dingen lopen. Het had geen prominente plek in mijn plan voor 2021, het stond eigenlijk op de lange baan”, zegt Jeroen. Hoewel hij niet met volle overtuiging op zoek was en er helemaal niet zo’n duidelijk beeld bij had, ging hij er toch vol voor toen er iemand op zijn pad kwam. En zo kreeg Jeroen ongepland een nieuwe relatie.

2019
Na de focus een tijd lang op persoonlijke ontwikkeling te hebben gehad, is in 2019 zijn bedrijf weer aan de beurt. Ook daarmee slaat hij een nieuwe weg in.

“Ik heb op het gebied van video zoveel kennis, ervaring en netwerk opgebouwd in de afgelopen jaren, dat gaat nu samenkomen.” De nieuwe richting voelt als het verzilveren van alles wat er al is en tegelijk als opnieuw beginnen.

“Het ombuigen van je bedrijf is een lang proces, zeker als je al heel lang gewend bent gewoon aan te grijpen wat er op je pad komt. Je hebt niet in een maandje een nieuw concept neergezet”, maar Jeroen is ervan overtuigd dat er behoefte is aan zijn nieuwe manier van werken, dus dat succes gaat komen.

Op dit moment werkt hij vooral achter de schermen en is het qua klanten rustig. Iets waar hij eerder misschien van in paniek zou raken, maar “Ik zit nu niet in de paniekzone, omdat ik er met afstand naar kan kijken. Zien dat dingen altijd goed komen, zorgt voor een diepgeworteld vertrouwen.” Met dat vertrouwen gaat hij 2019 tegemoet, hij is met open vizier op weg.

“De weg voelt oké, de richting is duidelijk en ik kijk onderweg goed om me heen.”

Lieve Jeroen, ik hoop dat er veel ongekende mogelijkheden op je pad komen dit jaar en dat we daar volgend jaar weer samen op kunnen terugblikken!