Lekker leven

Wat doe je als je vriend vertelt dat hij een baan kan krijgen in Zweden? Je eigen werk vaarwel zeggen en gaan!

‘Wordt dat niet allemaal heel eenzaam en moeilijk?’ Mensen om haar heen hadden plaatsvervangende angst. Het zou inderdaad vast niet altijd makkelijk zijn, maar Lanne zag het vooral als een kans om nieuwe wegen in te slaan. Die kans greep ze met beide handen aan.

Je kunt als expat-vriendin best de hele dag op de bank Netflix kijken en je verder afhankelijk van je vriend opstellen, maar als je je eigen leven wilt opbouwen in een nieuwe stad is dat niet de manier. Wat dan wel? Actie, aan de bak gaan. Lanne nam de regie; ze ging op Zweedse les, trok er op uit om mensen te ontmoeten en bouwde zo aan een nieuw bestaan.

Zweden lijkt aan de buitenkant misschien best op Nederland, gezellig en knus, maar dat zit net even anders. Naar Stockholm verhuizen bracht best een cultuurshock met zich mee. De winters zijn koud, lang en donker en de mensen zijn stug. ‘Op straat zegt bijvoorbeeld niemand elkaar gedag’. Lastig als je uit gezellig Brabant komt en verbinding met anderen ontzettend belangrijk voor je is. Lanne laat zich niet uit het veld slaan. ‘Ik ben mezelf, dus ik zeg gewoon hoi op straat’.

En daar raken we de kern, want als er iets is waar Lanne goed in is, is het zichzelf zijn en dat laten zien. Daar heeft ze haar bedrijf omheen gebouwd. In Nederland was ze al begonnen met een blog waarin ze laat zien wie ze is en hoe ze haar leven leeft. Op basis daarvan kreeg ze vragen van mensen en zo ging het balletje rollen. ‘Ik heb vanuit het niets een vet bedrijf opgezet, simpelweg door volledig mezelf te zijn en dat te tonen’. Dat is haar grote trots.

Alleen zichzelf zijn was niet genoeg om een succesvol bedrijf op te zetten. Ook voor het ondernemen gold: aan de bak! Lanne begon met investeren in zichzelf. Ze volgde verschillende trainingen om te leren ondernemen, begaf zich op social media, legde contacten en zo liet ze het balletje verder rollen.

Het rolt niet altijd even makkelijk. Leven, en dus ook ondernemen, is en blijft een bumpy road. Lanne begeeft zich veel op social media. Erg leuk én haar belangrijkste bron voor nieuwe klanten, maar tegelijk heeft ze er soms moeite mee. Er worden op Facebook en Instragram heel wat succesverhalen van de daken geschreeuwd. Het gevaar ligt op de loer om je daardoor te laten afleiden en onzeker te worden.

Hoe het Lanne lukt om toch vol vertrouwen haar eigen pad te volgen? Ze trekt zich steeds minder aan van anderen. Dat begon door zelf minder te gaan vinden. Steeds stelde ze zich de vraag ‘doet het ertoe als ik hier iets van vind?’. Verrassend vaak beantwoordde ze die met ‘nee’. Zo kwam ze tot de conclusie dat het helemaal niet nodig is om overal een mening over te hebben. Minder oordeel naar anderen én naar zichzelf, maakt haar milder en geeft rust.

Vanuit die rust stelt Lanne zich regelmatig de vraag ‘wat maakt me op dit moment écht blij?’ Op basis daarvan maakt ze keuzes en handelt ze. Ongeacht wat een ander daar eventueel van zou kunnen vinden. Het is háár pad. En dat gaat helemaal niet per sé over grootse en meeslepende dingen, ‘gewoon’ lekker leven.

In 2018 gaat ze door op dat pad, door met lekker leven. Zolang ze volledig zichzelf blijft is dat leven helemaal niet eenzaam en moeilijk. Zelfs niet in koud, donker en stug Zweden.