De kleur van de liefde

Voor haar deur staat een rode bus te shinen. Haitske glundert als ze erover praat. Het is een prachtige bus, maar dat is niet het belangrijkste. Het belangrijkste zijn waarden die hij voor Haitske symboliseert: plezier, avontuur en verbinding. Waarden die centraal staan in haar leven.

Dat verbinding zo’n belangrijke waarde voor haar is, is Haitskes ontdekking van 2017. Verbinding met haar familie, haar vrienden én met haar vriend, want bij hem begon dit grote besef.

Tot een jaar geleden leefde Haitske in haar eentje een heel zelfstandig leven en dat was prima. Ze was nauwelijks bezig met een relatie, maakte er weinig tijd voor. Er kwam weleens iemand op haar pad, maar het werd nooit echt wat. Tot een jaar geleden, toen ontmoette ze Jasper. Al gauw was het aan, dik aan.

Haitske geniet van het samen zijn. Ze vindt het fijn om dingen te delen. De verbondenheid maakt dat ze zich minder hoeft te bewijzen en milder mag zijn naar zichzelf. Ze ontdekte dat ze helemaal niet ‘af’ hoefde te zijn voordat ze aan een relatie kon beginnen. En tja, wat is af? ‘Ik ben al goed’.

Toen het net aan was, bleek dat Haitske en Jasper dezelfde droom hadden: met een bus de wereld rond. Heerlijk dat dromen, maar daarmee kwam de bus er niet.  De droom bleef lang een droom.

Tot het moment dat ze de droom omzetten in een doel en ervoor gingen. Hup, op Marktplaats en iemand in de arm nemen die verstand heeft van de technische kant. Ze leerden te vertrouwen op zijn expertise, dat was best spannend, maar pakte goed uit.

Haitske krijgt steeds meer lol in het stellen van doelen. Het geeft plezier om met iets concreets bezig te zijn. Haar angst om doelen niet te halen is langzaamaan verdwenen. Gedachten die haar helpen zijn bijvoorbeeld ‘wat heb ik helemaal te verliezen?’ en ‘hoe moeilijk is het nou?’. Die gedachten zetten haar makkelijker in een doe-modus en daardoor haalt ze haar doelen makkelijker.

Het werkte met de liefde, de bus, maar bijvoorbeeld ook toen ze kippen in haar tuin wilde. Lang bleef het een droom met allerlei mitsen en maren, maar op een gegeven moment besloot ze er een doel van te maken en het te doen. Nu scharrelen er gezellig een paar kippen in haar tuin rond.

En als ze doelen niet haalt? Ook dan is er nog geen man over boord. ‘Als ik m’n oorspronkelijke doel niet heb bereikt, dan  is het niet mislukt, maar heb ik een ander doel behaald’.

Het vraagt een andere kijk, maar als je je eenmaal focust op de dingen die goed gaan, zijn dat er ontzettend veel. Dan is er genoeg om trots op te zijn en om te vieren. ‘Vieren vind ik belangrijk en daarom werk ik mee aan dit interview’.

Terugkijkend op 2017 valt er een hoop te vieren, maar één ding steekt er met kop en schouders boven uit: de liefde. We vieren verbinding. Verbinding die gesymboliseerd wordt door een rode bus. De bus die veel plezier en avontuur gaat brengen in 2018. Het jaar dat Haitske glunderend tegemoet gaat.