ALS JE IETS ECHT WILT…

‘Ik heb geen idee wat ik ervan moet verwachten en daarom zeg ik ja’. Dat zijn de reacties waar ik van houd! Zo zat ik ineens te Skypen met Willeke, die ik nog nooit gezien of gesproken had, maar die me haar verhaal toevertrouwde alsof we elkaar al jaren kennen. En dat terwijl ze vroeger helemaal niet van verrassingen hield. Er kan een hoop gebeuren in korte tijd. Daar is Willeke het levende bewijs van.

Toen Willeke jong was zei haar vader altijd ‘Als je iets echt wilt, dan lukt het ook’. Bemoedigende, woorden zou je denken, maar Willeke had er juist last van. Iedere keer als haar iets niet lukte vroeg ze zich af ‘maar wil ik het dan niet echt?’.

Eén van de dingen die Willeke echt heel graag wilde was afvallen. Na de geboorte van een tweeling en daarna een derde kind, voelde ze zich verre van gelukkig in haar eigen lichaam. Ze deed jarenlang verwoede pogingen, maar het lukte haar niet om de kilo’s eraf te krijgen.

Tot het ineens wel lukte. Willeke had een scheiding achter de rug en nadat ze even in zak en as had gezeten, rechtte ze haar rug en ging ervoor om de Willeke te worden die ze wilde zijn. Dat begon met afvallen. In een jaar tijd verloor ze 30 kilo. Waarom het nu wel lukte? Ze koos voor een andere aanpak. Zei niet tegen zichzelf ‘ik mag niks eten’, maar wel ‘ik mag alles, maar ik kies ervoor om het niet te doen’. Ze maakte haar eigen keuzes, pakte de regie en leerde erop vertrouwen dat het dan wel goed komt.

En het kwam goed. Niet alleen met het afvallen, Willeke ontdekte dat ze heel veel dingen best wel kon. Of het nou de administratie was (die haar man eerder altijd deed) of het opzetten van haar eigen bedrijf (naast haar baan van 32 uur). Door te doen en kleine (en grote) successen te boeken, groeide haar zelfvertrouwen en gingen de dingen steeds makkelijker. Ze komen zelfs ‘vanzelf’ naar haar toe.

Soms voelt ze zich ‘al’ 51, maar vaak genoeg ook ‘pas’. Er liggen mooie jaren voor haar waarin ze zich gaat richten op het maken en verkopen van prachtige portretten (ze ontdekte tussendoor ook nog even dat ze heel getalenteerd is). Ze is leergierig en kiest ervoor om in zichzelf te investeren. Op dit moment volgt ze wel vier opleidingen om zichzelf te ontwikkelen en van haar business een succes te maken. Naast deze opleidingen, haar kinderen, vaste baan, nieuw bedrijf, sporten en een rijk sociaal leven, is ze ook nog eens flink aan het daten. Hoe ze het volhoudt? Alles is haar eigen keuze en doet ze met ontzettend veel plezier.

De scheiding was niet leuk, maar uiteindelijk een groot cadeau. Ik praat met een trotse, energieke, vrolijke vrouw van 51, die me uitgelachen had als ik haar twee jaar geleden verteld had hoe haar leven er nu uitziet. Ze had niet geloofd dat ze zo’n leuke vrouw zou worden die kiest voor zichzelf en vol vertrouwen is.

Tevreden, trots en met open vizier gaat ze 2018 tegemoet. Op naar een succesvol bedrijf én die ene leuke man. En dat gaat haar zeker lukken, want als ik één ding van Willeke heb geleerd is het dat als je iets echt wilt…Had haar vader toch gelijk.